Folkenboer#4: Sufjan Stevens – For the widows…

Sufjan StevensElke donderdag is er in deze rubriek speciale aandacht voor folkmuziek in de ruime zin van het woord. Een oude rootsparel, een vuig countrynummer of gewoon een hip folkliedje, het zal allemaal voorbij komen. Gewoon omdat het kan. Vandaag staat centraal:
Sufjan Stevens – For the widows in paradise, for the fatherless in Ypsilanti.

Na een lange radiostilte is Sufjan Stevens , de man van de prachtige platenhoezen en de prachtige songtitels, weer terug. En hoe! Twee maanden geleden lanceerde de Amerikaan al de maarliefst 59 (!) minuten durende All Delighted People EP, en deze maand is zijn nieuwste ‘echte’ album verschenen: The Age of Adz. Ambitieus als altijd verrast Stevens de luisteraar, ditmaal onder meer met een nummer van 25 minuten, afsluiter Impossible Soul. De grootste koerswijziging is echter muzikaal; dat Sufjan groots kon uitpakken was al bekend na zijn grote doorbraakalbum Ilinois uit 2005, maar op The Age of Adz wordt dat nog eens gecombineerd met een overheersende scheut elektronika.

Michigan En dat is even wennen. De elektronische basis van de nieuwe plaat lag enigszins in de lijn der verwachtingen, dankzij het vorig jaar verschenen The BQE en Stevens bijdrage aan Dark Was The Night, maar voor een liefhebber van het akoestische (banjo)geluid van weleer is het moeilijk om er meteen in te komen. En daarom gaan we, tot het nieuwe album haar weg naar de waardering heeft gevonden, even terug naar 2003. Het jaar dat Sufjan Steven met Greetings from Michigan, The Greak Lake State aan het inmiddels tot grap verklaarde statenproject – een plaat voor elke Amerikaanse staat – begon. Met daarop het prachtige, verstilde For the widows in paradise, for the fatherless in Ypsilanti.

Tekst: Erik Molkenboer

0 Responses to “Folkenboer#4: Sufjan Stevens – For the widows…”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: