Expo: Body Worlds & The Cycle of Life

Body Worlds

Wanneer we geboren worden hebben we allemaal een zacht babyhuidje. Je lichaam ontwikkelt zich en in de puberteit ontstaan er pukkels. Deze pukkels laten hun sporen na; bij de een wat meer dan bij de ander. En met het verjaren worden ook de ouderdomsvlekken op het lichaam zichtbaar.

De Duitse dokter Gunther von Hagens neemt je mee op reis door het lichaam. Lopend tussen opgezette spiermassa’s en aderconfiguraties raak je op de Body Worlds tentoonstelling bewust van je eigen lichaam. De zwarte rokerslongen, de verschrompelde levers en de lichaamsschijven van zwaarlijvigen laten je per direct stoppen met alle slechte gewoonten die wij als mens hebben. Maar naast deze anti-rookcampagne kan aftakeling van het lichaam ook positief worden bekeken. Impressionisten Monet en Degas hebben beiden via de blik van hun oogziekte prachtige schilderijen weten te creëren.

Gezondheid is belangrijk. Dat is de boodschap achter deze expositie. Het zien van zieke organen zoals een nier met kanker, een opgezwollen hart of een tumor in de hersenen laten je even stilstaan bij de pas overleden oom die hetzelfde had. De toegankelijkheid, herkenbaarheid en de echtheid zijn de drijvende kracht achter deze tentoonstelling, die interessant is voor zowel jong als oud. Alhoewel, op het einde van de rit kun je nog naar een speciaal hoekje. In dit speciale hoekje zijn spiermassa’s te zien die de liefde met elkaar bedrijven. Leuke details hier zijn de schoenen en oorbellen die de spierlichamen dragen. Maar er is meer dat niet aan iedereen is besteed. Het zien van een doorgezaagd hoofd heeft naast zijn educatieve waarde toch ook wel iets lugubers.

Body Worlds

Het gebruik maken van menselijke overschotten in deze anatomie-tentoonstelling is mogelijk dankzij conservering door plastinatie, ontwikkeld door dr. Von Hagens zelf. Hij heeft zijn Chinezen hard aan het werk gezet. Plastinatie begint met het fixeren en de anatomische preparatie. De tweede stap is het verwijderen van lichaamsvetten en lichaamsvocht. Hierop volgt de geforceerde impregnatie en positionering. De laatste stap is uitharding. Het resultaat hiervan, Body Worlds & The Cycle of Life, is nog tot 23 januari 2011 te bezoeken in Rotterdam. Zelf je bijdrage leveren aan dit morbide spectakel? Ook jij kunt je lichaam doneren aan dr. Von Hagens en zo vereeuwigd worden in het rijk van de doden.

Ik was, wat jij bent: levend
Jij zult zijn, wat ik ben: dood
Maar je kunt worden wat ik ook ben: een plastinaat

Tekst: Laura van der Sman

1 Response to “Expo: Body Worlds & The Cycle of Life”


  1. 1 kuike 26 oktober om 10:02

    leuk, educatief, vlot geschreven.

    kortom: smullen

    chapeau!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers

Populaire berichten


%d bloggers liken dit: