Folkenboer#7: Natalie Merchant – The Nursery Rhyme of Innocence and Experience

Merchant op StofwolkElke donderdag is er in deze rubriek speciale aandacht voor folkmuziek in de ruime zin van het woord. Een oude rootsparel, een vuig countrynummer of gewoon een hip folkliedje, het zal allemaal voorbij komen. Gewoon omdat het kan. Vandaag: een vrouw! En die vrouw is Natalie Merchant.

Deze bijzondere aangelegenheid heeft natuurlijk een reden nodig, en die is er ook. Studio Brussel komt namelijk volgende week (donderdag 11 november) met een lijst van de mooiste vrouwenstemmen – de zogeheten Top Wijftig. Reden genoeg om eens in het archief te duiken. Diep in het archief, want de eerlijk gebiedt te zeggen dat het toch vooral mannen zijn die door mijn boxen de klok slaan. Waarom is onduidelijk, maar zo liggen de feiten.

Zo nu en dan is er natuurlijk wel ruimte voor vrouwelijk muziek. En nu ik luister naar The Nursery Rhyme of Innocence and Experience van Natalie Merchant vraag ik me af waarom dat niet vaker het geval is. Dit pareltje is afkomstig van het indrukwekkende Leave Your Sleep, het dit jaar verschenen vijfde album van deze Amerikaanse folkartieste. Leave Your Sleep bestaat uit maarliefst 26 nummers, die allemaal zijn gebaseerd zijn op bekende en minder bekende gedichten uit de 19e en 20e eeuw.

De plaat kenmerkt zich door een zeer gevarieerde instrumentatie – dan weer rijk, dan weer sober – waarbij niet minder dan 130 muzikanten betrokken waren, van gospelgroepen tot jazzensembles. Niet verwonderlijk dat Leave Your Sleep qua stijlen dan ook alle kanten uit schiet. Het bijna twee uur durende album in één keer uitzitten is teveel gevraagd, maar af en toe een kleine hoeveelheid is meer dan te pruimen. Zoals dit eerder genoemde pareltje:

Nog meer moois luisteren? Dat kan op de website van Natalie Merchant.

Tekst: Erik Molkenboer

5 Responses to “Folkenboer#7: Natalie Merchant – The Nursery Rhyme of Innocence and Experience”


 1. 1 stevenstoffers 4 november om 10:25

  Natalie Merchant zei me niks, maar het klinkt echt goed. Tof!

 2. 2 Molkenboer 4 november om 12:54

  Ik leerde haar ook pas dit jaar kennen, maar blijkbaar was de beste dame in de jaren ’80 al actief met de band 10.000 Maniacs.

 3. 3 stevenstoffers 4 november om 13:24

  Het is idd niet meer het meest frisse blaadje. Meer iemand voor de radio dan voor de TV

 4. 4 stevenstoffers 5 november om 13:02

  Wat vind je hiervan dan? Wooden Wand-Death Seat, freak-folk uit New York, aldus 3voor12:

  http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/44132815#luisterpaal.44097582

 5. 5 Sebas 9 november om 16:00

  Ik kende haar al van een keer gehoord op KINK. Het nummer ‘Carnival’ was de eerste kennismaking. Goede stem heeft ook Mazzy Star: http://www.youtube.com/watch?v=fF0lRYhhiwI&ob=av2e


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: