Folkenboer#9: Hanggai!

Hanggai

Elke week is er in deze rubriek speciale aandacht voor folkmuziek in de ruime zin van het woord. Een oude rootsparel, een vuig countrynummer of gewoon een hip folkliedje, het zal allemaal voorbij komen. Gewoon omdat het kan. En waarom dan niet een keer muziek uit Mongolië? Ook dat kan!

Bij muziek uit Mongolië zal iedereen natuurlijk meteen denken aan Mongolian People, maar vandaag gaat het niet om deze legendarische nomaden. Het gaat om Hanggai. Zoals elke Mongoolse act is Hanggai uiteraard wel geïnspireerd door het eerder genoemde illustere vijftal, maar toch heeft ‘het hemelse thuisland’ een geheel eigen stijl ontwikkeld. Dat lieten ze vorig jaar wel op Lowlands zien.

Rechtstreeks vanuit het conservatorium van Ulan Bator combineert Hanggai traditionele Mongoolse folk met Westerse invloeden. En dat met een zanger, Ilchi, met een stemgeluid dat het midden houdt tussen het grommende van Tom Waits en het nasale van Ome Henk. Vooral in het nummer Wuji komt tot mooi tot uiting.

Nee, dan Haar Hu. Ilchi begint ingetogen, maar eindigt met zijn zo kenmerkende gebrom. Laat je meenemen door de prachtige klanken van deze Mongoolse (en stiekem ook Chinese) krijgers en geniet tegelijkertijd van hun zes hoofden:

Wat ook leuk is, Hanggai is gewoon in Nederland! Vorige week in Paradiso, gisteren in 013, vanavond in Luxor Live en morgen in het Deventer Burgerweeshuis. En in december ook nog eens in Het Patronaat, de Vera en Het Paard!

Advertenties

1 Response to “Folkenboer#9: Hanggai!”


  1. 1 wubz 3 december om 18:17

    Hanggai is een ontzettende leuke band!! Bagen is trouwens de man die bij de grom- cq basstem hoort (in o.a. Wuji) – niet Ilchi.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers

Populaire berichten

Advertenties

%d bloggers liken dit: