Wintertuin: Anna Luyten interviewt Adriaan van Dis

Ook bij Stofwolk zijn we soms liever lui dan moe. Als iemand anders voor ons de kastanjes uit het vuur haalt, hoor je ons niet klagen. Met genoegen namen we gisteren dus plaats op rij twee van de grote zaal voor een interview van Anna Luyten met Adriaan van Dis. Niet dat Anna nou heel hard hoefde te zwoegen: met de nodige zelfspot merkt van Dis na een half uur op dat hij zichzelf graag hoort praten. “Over jezelf praten is heerlijk, maar niet heel erg netjes. Gelukkig moet het nu!” Het nieuwe boek van van Dis, Tikkop, is nog geen twee maanden oud, dus het is geen verrassing dat het boek de rode draad vormt van het gesprek.Met veel humor en persoonlijke anekdotes vertelt van Dis over de veranderde samenleving van Zuid-Afrika. “De kern van het boek is een uitspraak van een bediende die altijd is blijven hangen: ‘Democracy is not for poor people’. Wat doen gewone mensen, mensen die alleen maar bezig zijn met hun eten op tafel te krijgen eigenlijk met hun vrijheid? Maken ze er gebruik van, weten ze wat het is? Er wordt veel geschreven in Zuid-Afrika over ‘Black Nostalgia’, het idee van ‘vroeger was alles beter’. Ja, toen had je een totaal onderdrukt systeem en nu is er vrijheid, maar zitten ze ook met 16.000 moorden per jaar. Dat is een pijnlijke kwestie, waar niemand echt een pasklare oplossing voor heeft”, aldus van Dis.

“Ondanks dat het bloed in je gezicht spat als je de krant openslaat, hebben de mensen in Zuid-Afrika wel veel hoop. Als je de Telegraaf leest, wordt je heel bang”,vervolgt  In het buitenland spreekt men al van “The Dutch, Islamising every problem”. We hebben in Nederland niet door hoe ridicuul wij eigenlijk zijn. Als het nog gekker wordt, moet ik misschien toch mijn Comité van Waakzaamheid oprichten. In mijn subversieve jaren heb ik in Parijs les gehad in achtervolgingstechnieken, het vervalsen van paspoorten en de theorieën achter revolutie. Uiteindelijk heb ik alleen wat brieven bezorgd, maar goed de kennis heb ik nog wel ergens. Tot die tijd probeer ik nog aardiger te zijn dan dat ik al was. Ik heb een bijna aanvallende vorm van beleefdheid.”

Wederom hebben we het het hele gesprek opgenomen. Dit keer zaten we echter op de tweede rij en is alles dus zeer goed te volgen. Waarschijnlijk schrikt 45 minuten van Dis op een praatstoel sommige mensen af, maar het fragment is zeker het beluisteren waard. Vooral tegen het einde is het erg vermakelijk.deze parel wilden we jullie dus niet onthouden: “Ik hoorde vroeger nooit helemaal ergens bij. Ik zat met linkse mensen, maar ik wa sniet links. Ik praatte rechts, maar ik was niet rechts. Op seksueel gebied deed ik alles wat niet kon. Ik was biseksueel en deed ook dingen met mannen. Nou ja, dat maakt ook niet uit zeg ik altijd. Het is allemaal 37 graden.  Ik wou dat ik homo was, dat is een hele zorg minder. Nu zit ik bij de hetero’s en zeggen ze: ‘Ja, dat is eigenlijk een homo die het niet weten wil’.”

Advertenties

0 Responses to “Wintertuin: Anna Luyten interviewt Adriaan van Dis”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers

Populaire berichten

Advertenties

%d bloggers liken dit: