Le Guess Who: een psychedelische namiddag en een Zweede folkavond

Tallest Man On Earth

De zondag van Le Guess Who, de enige dag van het festival voor Stofwolk, staat in het teken van twee uitersten. Overdag is er ruimte voor een harde psychedelische trip in DB’s, terwijl ’s avonds de folk centraal staat in Tivoli Oudegracht. The Tallest Man On Earth zorgt voor een geweldige climax van het vijfdaagse festival.

Na een lange zoektocht per bus en benenwagen wordt oefenruimte DB’s bereikt, nog net op tijd om Cave in actie te zien. Zij doen precies wat je van een psychedelische rockband mag verwachten; behaard en bebaard eindeloos dezelfde stukken spelen. Het ligt misschien aan het vroege tijdstip (half 5), maar het lukt ons niet onszelf erin te verliezen. Bij het daaropvolgende, vrijwel identieke, Wooden Shjips is eigenlijk hetzelfde het geval. Drie grijze mannen – waarvan één met kolderieke paardenstaartjes – en een verdwaalde Indiër weten steeds nét niet te boeien. De intro van elk nummer wekt steeds positief de aandacht, maar de daaropvolgende continue repetitie begint tegen te staan. Enorm psychedelisch was het wel, zoals ook op de foto’s te zien is. Het gemis aan oordoppen laat zich echter voelen, dus als de pizza’s van Il Mondo, een uur na bestelling, eindelijke ter plekke zijn, is de keuze de zaal te verlaten niet moeilijk.

Wooden Shjips

Wooden Shjips

De muziek in Tivoli Oudegracht is duidelijk meer voor onze tere oren bestemd. Voordat afsluiter The Tallest Man On Earth aan de beurt is, mogen eerst zijn landgenoten van Francis en Idiot Wind het podium betreden. Die laatste heeft een prachtige stem – en leuke krulletjes – maar de door piano begeleide liedjes laten zich nog moeilijk van elkaar onderscheiden. Hierdoor maakt ze nog geen grootse indruk, maar de potentie is duidelijk aanwezig.

En dan is het tijd voor de man waar – klaarblijkelijk – heel veel mensen op hebben zitten wachten: The Tallest Man On Earth. De Zweed heeft in een jaar tijd flink aan populariteit geworden. In november 2009 speelde hij nog voor een kwart gevulde Doornroosje, en nu is een driedubbel volgepakte Tivoli het strijdtoneel. Mooi om te zien. En Kristian Matsson maakt de verwachtingen geheel waar in zijn 80 minuten durende set. Spelend op akoestische en elektrische gitaar en zelfs incidenteel op piano, wisselt Matsson meezingers als The Gardener en King of Spain af met de pure melancholie van Love Is All en Where Do My Bluebirds Fly. Ook het werk van zijn laatste EP slaat aan, in de vorm van The Dreamer en Thrown Right At Me, dat Matsson samen met zijn vriendin Amanda Bergman (Idiot Wind) tot één van de absolute hoogtepunten van de avond tilt. Een volkomen terecht ovationeel applaus valt hem ten deel. Wederom bewijst The Tallest Man On Earth zijn ijzersterke songs ook live meer dan overtuigend te kunnen brengen. Een dikke 10 voor deze koning.

Tekst: Erik Molkenboer
Foto The Tallest Man On Earth: Juri Hienzsch (LeGuessWho.com)

0 Responses to “Le Guess Who: een psychedelische namiddag en een Zweede folkavond”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: