Le Corbusier: Westerse architectuur in India geeft Stalinistisch gevoel

Voor Stofwolk is niets te gek. We zaten eerder al meer dan twee uur in de trein om u te berichten over het station van Calatrava, nu vlogen wij voor u, en speciaal voor u, naar India. Om wat specifieker te zijn in dit reusachtige land, naar Chandigarh. Een stad met meer inwoners dan de gemeente Amsterdam, gesticht in 1953 en tot in de laatste vierkante centimeter gepland door architect Le Corbusier (1887-1965). Op weg naar de hoofdstad van maar liefst twee deelstaten wordt duidelijk dat men erg trots is op Chandigarh, maar om een ietwat aparte reden: “Yes, very nice. It is the most planned city of India.”

De Zwitserse Fransman Le Corbusier publiceerde gedurende zijn leven enkele boeken en kritische artikelen over stadsplanning. Nooit kreeg hij een opdracht om zijn ideeën uit te voeren. De beste stuurlui staan aan wal, dus zijn kritiek bleef komen. Zo vond hij de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog niet geslaagd, aangezien er geen enkel project van hem was uitgevoerd. Een bijzonder goede reden, als je het ons vraagt. Dit moet de eerste premier van India, Nehru, ook gedacht hebben toen hij de opdracht mocht geven een compleet nieuwe stad te ontwerpen. Nou oké, pas toen twee andere architecten verongelukten, werd Le Corbusier aangetrokken om de klus af te maken. Naast het stadsplan ontwierp ook het hooggerechtshof, de secretarie, het parlementsgebouw en het (nooit gebouwde) gouverneurspaleis.

Het parlementsgebouw van een afstandje

Na schriftelijke toestemming van de plaatselijke politie stuiten we, na een fietstocht over Le Corbusier’s brede wegen, op zijn representatie van de trias politica. Om de open deur in te trappen: De wetgevende macht in de vorm van het parlementsgebouw, uitvoerende macht als secretarie en het hooggerechtshof als controlerende macht. De eerste associatie is echter toch Stalin. De monumentale panden zijn opgetrokken uit gewapend beton en de ongerepte fabrieksafwerking die Le Corbusier voor ogen had, is bijzonder goed uit de verf gekomen. Desondanks hebben de panden enkele elegante elementen. Dit is het meest aanwezig bij het parlementsgebouw. De ronde vorm aan de kant van het verderop gelegen hooggerechtshof, wordt verduidelijkt door de weerspiegeling in een basin. Ook de hyperboloïde in het midden van het pand is majestueus. Opvallend is hoe de geboren Zwitser met de woestijnhitte omgaat. Het secretarie kent ‘balkons’ om de warme zon buiten te houden. Het hooggerechtshof heeft zelfs een anderhalve meter dik ‘zwevend’ dak om ditzelfde doel te bereiken.

De 'balkons' van de secretarie

Het oordeel van Stofwolk? Een indrukwekkend staaltje architectuur, maar om daarvoor nu 6155 kilometer te vliegen was wat overdreven…  In Parijs en Stuttgart is immers ook werk van de beste man te vinden.

 

Tekst: Jorgen Trommelen
Foto’s: Erik Molkenboer & Jorgen Trommelen

0 Responses to “Le Corbusier: Westerse architectuur in India geeft Stalinistisch gevoel”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: