Folkenboer#10: De krakende alt. country van Deer Tick

Deer Tick

Onder het genot van een kopje ossenstaartsoep luister ik naar The Black Dirt Sessions van Deer Tick, terwijl de gure wind mensen buiten in de gezichten snijdt. De warme americana-klanken gaan uitstekend samen met de hete soep en de maximale verwarmingsstand. Dank aan Last.FM, dat mij – als fervent luisteraar van gelijksoortige muziek als Phosphorescent, The Tallest Man On Earth en Blitzen Trapper – op het spoor zette van deze Amerikaanse band.

Deer Tick is een in 2004 in Rhode Island opgerichte band, gevormd rondom zanger John McCauley III. Diens zagende en krakende stem gaat door merg en been en drukt een duidelijke stempel op het geluid van Deer Tick. De muziek is niet perse origineel – de vergelijking met eerder genoemde artiesten en oudere namen zoals The Band is snel gelegd – maar de emotionele zeggingskracht des te groter. En daar moet Deer Tick het ook van hebben. Goodbye, Dear Friend, met McCauley III alleen achter de piano, is daar misschien wel het beste voorbeeld van:

Deer Tick noemt op MySpace  The Replacements en Dr. Dre, samen met The Band, als belangrijkste invloeden. Opvallend. Ik geloof de heren op hun woord, maar in de muziek is het niet terug te horen.

Ik luister The Black Dirt Sessions nu een dag of vijf op rij en inmiddels is het album een geduchte kanshebber in de strijd voor de plaat van 2010. Een mooie ontdekking, zo vlak voor de jaarwisseling. Veel meer zullen er in de gezelligste maand van het jaar niet meer volgen.

Tekst: Erik Molkenboer

0 Responses to “Folkenboer#10: De krakende alt. country van Deer Tick”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: