Het vlaggenschip van de nieuwe Bossche binnenstad

In ’s-Hertogenbosch wordt momenteel een nieuwe binnenstad uit de grond gestampt. Zo noemt men het althans graag zelf, want het Paleiskwartier, zoals de wijk heet, voelt vooralsnog kil en koud aan. Letterlijk, gezien de lage temperaturen, maar ook figuurlijk omdat de nieuwbouw niet erg inspirerend te noemen is. Niet binnenstad waardig. Prettige uitzondering hierop zijn de tien appartementenblokken die de naam Armada dragen. Niet toevallig tot vlaggenschip gedoopt van het terrein achter het station.

Vanaf het station bezien, loop je met de wind in de rug de zeilen van het Armada in. De bollende gevels zijn duidelijk te herkennen als zeilen van historische zeilschepen. In de wijde omtrek van de Brabantse hoofdstad is geen zee te bekennen, dus heeft McGuirk een bassin bedacht aan de voet van zijn schepping. Terwijl op deze vlakte ijverig werd geijshockeyd (“Zal je zien: Zit ik even aan de kant en sta ik daardoor niet op de foto morgen in de krant”), blijven de schepen wind vangen om geen mijl af te leggen.

De naam die de chairman van BDP bedacht, Armada, lijkt op het eerste gezicht goed aan te sluiten bij zijn creatie. Immers, het voldeed aan de eis ‘iets met een vloot’. De Spaanse vloot was toen deze ten strijde trok tegen Engeland echter al verouderd. Dit is niet te zeggen van het ontwerp uit Londen. Zo zijn op het dak zonnepanelen te vinden, onder de grond een warmteopslag en is het bassin gevuld met regenwater. De benaming Armada mag dan ook als een Engelse lange neus worden gezien naar de ‘onoverwinnelijke’ vloot die door de Engelsen in 1588 relatief gemakkelijk werd verslagen.

Of het Paleiskwartier de nieuwe Bossche binnenstad wordt, is een gevalletje ‘eerst zien, dan geloven’. Aan het vlaggenschip zal het in ieder geval niet liggen. De tien panden die samen het Armada vormen zijn een verademing in de verder weinig creatieve nieuwbouw achter het Bossche station. De eigenlijk helemaal niet zo positieve naam plaatsen we maar in het rijtje van andere eigenlijk helemaal niet zo succesvolle iconen.

Tekst en foto’s: Jorgen Trommelen

1 Response to “Het vlaggenschip van de nieuwe Bossche binnenstad”


  1. 1 Karlijn 4 juli om 14:08

    Leuk stuk:) Ik ben nu al twee keer terwijl ik toevallig in Den Bosch was naar het Paleiskwartier gelopen om deze woningen te bekijken (die zijn inderdaad als enigen de moeite waard). Maar het is toch zeker niet de bedoeling dat dat het nieuwe centrum van den Bosch wordt?? Niet dat ik dat niet zou willen, maar het lijkt me onmogelijk; het doet nog steeds vrij uitgestorven aan… Het is tot nu toe meer een wooncentrum voor forenzen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: