Dat gebouw links van de Brandenburger Tor

Midden in Berlijn staren massa’s toeristen zich dagelijks blind op de Brandenburger Tor. Als enige gebouw aan de Pariser Platz victorieus overeind gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gaf één van de grootste architecten van deze tijd de mogelijkheid links van de kuddes Japanners en Italianen een pand te realiseren. Men zegt zelfs dat het hoofdkantoor van de DZ Bank het interessantste ontwerp is van de hand van Frank Owen Gehry. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen Stofwolk de kou trotseerde om met bevroren vingers enkele kiekjes te schieten.

Na aankomst op het Pariser Platz was de teleurstelling groot. Hoewel de geboren Canadees vast zat aan strenge regels om de eenheid van het plein te bewaren, is de façade bijna saai. Enkele Japanners keken dan ook vreemd op dat een westerling foto’s maakte van een simpel kantoorgebouw. Goed, de ruiten op de derde verdieping hellen naar voren en de bovenste verdieping staat iets naar achter, maar van Gehry hadden we meer verwacht.

Aan de achterkant, of eigenlijk de andere voorkant aangezien deze toegang biedt tot 39 appartementen, heeft de bejaarde creatieve geest meer vrijheid gekregen van de Berlijnse autoriteiten. De golvende gevel is hier het gevolg van, maar spectaculair als andere Gehry’s is het niet te noemen.

Het meest bijzondere aan dit in 2001 opgeleverde pand schijnt het atrium te zijn. Schijnt, want afgelopen zondag was de DZ Bank, van waaruit men een blik kan werpen op deze voor onbevoegden niet toegankelijke binnenplaats, gesloten. Terwijl de tweede teleurstelling werd verwerkt, bood het wereldwijde web uitkomst. Het glazen dak, gevormd als een in de lengte half opgerold A4tje, overkoepeld het plein gelegen tussen vier puien lijkend op de façade aan de Pariser Platz. In het midden hiervan ligt een soort grote sculptuur van een geboetseerde schelp waarin zich een vergaderruimte bevind. Zonder twijfel een bijzonder sculptuur, maar tevens een vreemde eend in de bijt.

De vele restricties waaraan Frank Gehry moest voldoen hebben zijn creativiteit te veel ingeperkt. Het is bijna jammer dat de prachtig ‘geboetseerde schelp’ (volgens de meester zelf een paardenkop) in een verder saai geheel staat. Niet zo vreemd dus dat Lonely Planet, toeristen Gehry’s creatie pas als 202de activiteit aanraadt in Berlijn.

Tekst: Jorgen Trommelen

0 Responses to “Dat gebouw links van de Brandenburger Tor”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: