Een blog over populaire cultuur. Of toch niet…?

Het doel van Stofwolk is schrijven over populaire cultuur. In ieder geval, dat was de insteek toen we begonnen. En het bekt lekker.

Woensdag viel mijn oog op een klein berichtje in NRCnext: ‘Uitreiking van The People’s Choice Awards voor populaire cultuur.’ Dat gaf te denken. Dat denken ging gisteren verder bij het zien van de uitslag. Naast grote winnaar Eminem vielen o.a. Taylor Swift, Rihanna, Usher, Paramore, Adam Sandler, American Idol en Zac Efron in de prijzen. Populaire cultuur krijgt dan ineens een wat vieze nasmaak. Waar gaat het mis?

Internetbijbel Wikipedia zegt: ‘Onder elitecultuur vallen kunstuitingen als (klassieke) muziek, bellettrie of literatuur, beeldende kunst, bijzondere architectuur, serieus theater. Onder populaire cultuur popmuziek, film, televisieamusement.’ Maar Wikipedia gaat verder: ‘Tegenwoordig wordt er per kunstdiscipline onderscheid gemaakt tussen high brow (elitair) en low brow (populair).’ Oftewel kunstzinnige popmuziek en klassieke muziek à la André Rieu.

Is dat dan wat Stofwolk doet? Schrijven over de elitekant van populaire cultuur en de populaire variant van elitecultuur? Ook niet helemaal. Ten eerste is dat te lang om als tagline te gebruiken en ten tweede gaan we met een grote boog om André Rieu heen. Dus pakken we het maar breed: gewoon over cultuur dus. Het hele spectrum, alles is mogelijk.

Vanaf 1 februari wordt Stofwolk ook écht breder, want de uitbreiding van de redactie begint rap vorm te krijgen. Elk van de eerder genoemde kunstdisciplines is inmiddels wel zo’n beetje bemand en het aantal (toekomstige) medewerkers is de tien ruim gepasseerd. Meer kennis, meer diepgang, meer blogs! Beginnende op 1 februari dus.

Ter afsluiting nog even terug naar The People’s Choice Awards, want er was ook een hele leuke categorie bij: Favorite Viral Video Star. Vooruitstrevend! Lekker lachvoer voor de vrijdagmiddag:

Tekst: Erik Molkenboer

Advertenties

6 Responses to “Een blog over populaire cultuur. Of toch niet…?”


 1. 1 Tim 8 januari om 12:39

  Goed stuk!
  Boeiend onderwerp ook: wat definieert popcultuur? Wat onderscheidt folkmuziek van volksmuziek? Ik weet het niet en ik ben nota bene afgestudeerd op popcultuur…

  Misschien weet Ellen Heijmans het?

 2. 2 Molkenboer 8 januari om 14:34

  Dankje, Tim! Inderdaad een boeiend onderwerp, misschien ook wel om dieper in te duiken voor een nieuw stuk.

  Hoe heb je het onderwerp popcultuur eigenlijk onderzocht in je scriptie?

  • 3 Tim 10 januari om 13:54

   Ahum, komt ie: ‘De sociale constructie van de Nederlandse nationale identiteit in televisie-entertainment.’
   Ofwel: hoe, in dit geval, programma’s als Ik Hou van Holland er aan bijdragen dat we met z’n allen weten wat het is om ‘Nederlander’ te zijn.

 3. 4 Molkenboer 10 januari om 16:02

  Dat moeten we toch niet willen met z’n allen!

 4. 5 Jelle Stoffers 15 januari om 22:01

  In NRC Wetenschap van 15 januari 2011 staat een interessant interview van Dirk Vlasblom met Giselinde Kuipers, met als titel ‘Smaken verschillen, steeds meer’. Hier de link: http://digitaleeditie.nrc.nl/NH/2011/0/20110115___/4_04/index.html
  Stofwolk als medium tussen ‘hoog’ en ‘laag’? Verbinden i.p.v. scheiden? Wat is de overeenkonmst tussen Lowlands en André Rieu, ha ha!

 5. 6 Molkenboer 16 januari om 21:52

  Interessant artikel! En ook erg herkenbaar.

  Doet denken aan de bij communicatiewetenschappers welbekende Knowledge Gap: hoogopgeleiden pikken sneller informatie dan laagopgeleiden, waardoor de kenniskloof steeds groter wordt. TV werd daarbij steevast als medium genoemd dat de kloof kon/kan verkleinen.

  Helaas, Stofwolk zal, met het NRC-artikel als uitgangspunt, waarschijnlijk toch eerder scheiden dan verbinden. Maar een experiment, zoals een enorm inhoudelijke recensie van de nieuwe plaat van Marco B., is natuurlijk altijd een mogelijkheid!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers

Populaire berichten

Advertenties

%d bloggers liken dit: