Eurosonic Noorderslag: Dag 02

Eurosonic/Noorderslag is het grootste showcasefestival van Europa en dat is te merken. Het programma is intens, er zijn veel te veel acts die je ab-so-luut wil zien. Artiesten, journalisten, A&R-managers, pluggers en allerhande managers krioelen over elkaar heen. Zo ook, natuurlijk, wij van Stofwolk. Het netwerkgehalte is hoog als altijd en Stofwolk leutert lekker mee. Hier willen we echter enigszins nuttige dingen neerpennen, zoals een blogpost over toffe muziek bijvoorbeeld.

Na dag 2 kunnen we vaststellen dat het bezoeken van festivals topsport is. Hoewel deze reporter al redelijk wat jaren training achter de rug heeft, loopt zij toch nog tegen de bekende hindernissen aan. Het blijft namelijk een ware uitdaging om in het enorm omvangrijke programma:

a) een route uit te stippelen
b) de stempelposten op tijd te bereiken en
c) een goede positie in het peloton te veroveren.

De volgende stempelposten zijn vandaag bereikt: Hundreds, Cpt. Badass, Mount Kimbie, SBTRKT, James Blake en Selah Sue. Stempelposten die team Stofwolk helaas niet behaald heeft zijn Delorean, Goose, Graffiti6, Ben l’Oncle Soul en Kiss The Anus of a Black Cat. Plus nog zo’n 100 andere acts. Desondanks komt Stofwolk na deze uitputtingsslag moe, maar voldaan over de finish. Met name de laatste twee posten waren zeer de moeite waard.

James Blake, bekend van een cover van Feist’s ‘Limit To Your Love’ en wellicht ook van samenwerking met Mount Kimbie, is een producer met een geweldige stem. Zijn mix van modern (dubstep beats met veel bas) en oud (pianopartijen met zowel soulvolle als folkachtige zang) is een genot voor het oor. Opvallend zijn de lange rusten, die de muziek een ruimtelijk en open gevoel meegeven. Helaas deden de (te) lange soundcheck en de technische problemen tijdens het optreden enigszins af aan de magie.

Dat Selah Sue indruk zou maken, dat wist deze Stofwolkreporter zo’n drie jaar geleden al. De zangeres staat namelijk immer garant voor goede liveshows. Ook dit keer zijn de klanken die uit haar fluwelen keeltje komen onmenselijk goed. Van uitgerekte, sferische hoge tonen naar korte, scherpe brullen; Selah’s technieken en mogelijkheden zijn eindeloos. Ze fopt het publiek door haar set te openen met een cover van Adele (‘Daydreamer’) en rapt er even later als een bezetene op los in Lauryn Hill’s ‘Lost Ones’. Maar ook haar eigen nummers – een mix van heftige soul, ritmische reggae en kwetsbare songwriterpop- verliezen nergens aan kracht. De band speelt retestrak en heeft er zichtbaar plezier in. Net als wij.

En dan… is de finish alweer in zicht. De marathonlopers gaan nog enkele uurtjes door, maar Stofwolk bewaart liever nog wat energie voor de volgende etappes. Voor alle thuisblijvers nog even dit: veel concerten zijn live te beluisteren vanachter de pc. Als je geen kaartje hebt weten te bemachtigen, kun je op hier toch op de hoogte blijven van de nieuwste muziek.

Tot zoverrr, tot morgen!

Het verslag van Dag 01 is hier te vinden, dat van Dag 03 hier, en hier Dag 04.

Tekst: Ella Stoffers

Jahoor, het is weer zover! De eerste maand van het jaar, dat kan maar één ding betekenen in muziekland: het grootste showcasefestival van Europa strijkt neer in de mooiste stad van het Noorden. Deze week, van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 januari, is Groningen the place to be. Iedereen die ook maar íets met muziek van doen heeft, is aanwezig. Zo ook, natuurlijk, wij van Stofwolk. Gezellig hoor, al die oude bekenden tegen het lijf lopen, blijk van herkenning geven, handjes schudden en praatjes maken. Het netwerkgehalte is hoog als altijd en Stofwolk doet vrolijk mee met het geleuter. Maar laten we het dan nu over interessantere dingen hebben, muziek bijvoorbeeld.

Na dag 2 kunnen we vaststellen dat het bezoeken van festivals topsport is. Hoewel deze reporter al redelijk wat jaartjes training achter de rug heeft, loopt zij toch nog tegen de bekende hindernissen aan. Het blijft namelijk een ware uitdaging om in het enorm omvangrijke programma a) een route uit te stippelen, b) de stempelposten op tijd te bereiken en c) een goede positie in het peloton te veroveren.

De volgende stempelposten zijn vandaag bereikt: Hundreds, Cpt. Badass, Mount Kimbie, SBTRKT, James Blake en Selah Sue. Stempelposten die team Stofwolk helaas niet behaald heeft zijn Delorean, Goose, Graffiti6, Ben l’Oncle Soul en Kiss The Anus of a Black Cat. Plus nog zo’n 100 andere acts.

Desondanks komt Stofwolk na deze uitputtingsslag moe, maar voldaan over de finish. Met name de laatste twee posten waren zeer de moeite waard.

James Blake, bekend van een cover van Feist’s ‘Limit To Your Love’ en eveneens lid van het duo Mount Kimbie, is een producer met een geweldige stem. Zijn mix van modern (dubstep beats met veel bas) en oud (pianopartijen met zowel soulvolle als folkachtige zang) is een genot voor het oor. Opvallend zijn de lange rusten, die de muziek een ruimtelijk en open gevoel meegeven. Helaas deden de (te) lange soundcheck en de technische problemen tijdens het optreden enigszins af aan de magie.

Dat Selah Sue indruk zou maken, dat wist deze Stofwolkreporter zo’n drie jaar geleden al. De zangeres staat namelijk immer garant voor goede liveshows. Ook dit keer zijn de klanken die uit haar keeltje komen onmenselijk goed. Van uitgerekte, sferische hoge tonen naar korte, scherpe brullen; Selah’s technieken en mogelijkheden zijn eindeloos. Ze fopt het publiek door haar set te openen met een cover van Adele (‘Daydreamer’) en rapt er even later als een bezetene op los in Lauryn Hill’s ‘Lost Ones’. Maar ook haar eigen nummers – een mix van heftige soul, ritmische reggae en kwetsbare songwriterpop- verliezen nergens aan kracht. De band speelt retestrak en heeft er zichtbaar plezier in. Net als wij.

En dan… is de finish alweer in zicht. De marathonlopers gaan nog enkele uurtjes door, maar Stofwolk bewaart liever nog wat energie voor de volgende etappes.

Tot morgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers

Populaire berichten


%d bloggers liken dit: