Het gescheurde schaalmodel van Koolhaas

Sinds Berlijn in 1991 opnieuw de hoofdstad werd van Duitsland, zat de Nederlandse ambassade weggestopt op de bovenste etage van een internationaal handelscentrum. Niet echt ambassadewaardig, zo oordeelde het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom liet men Rem Koolhaas een nieuwe ambassade bouwen, nadat Nederlands enige Pritzkerprijs winnaar zinnen had laten vallen als ‘het symboliseert de openheid en soevereiniteit’ en ‘de lichtinval heeft een Nederlands karakter’. Geraamde kosten? Zo’n 33 miljoen euro.

Het in 2004 door koningin Beatrix herself geopende pand, moest voldoen aan strenge Duitse voorschriften. Koolhaas is hier echter zeer goed mee omgesprongen. Door de complexiteit van het ontwerp duurde de bouw weliswaar drieënhalf jaar, maar dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Het ontwerp doet denken aan een gehavende bast. Alsof de Rotterdammer zijn schaalmodel heeft toegetakeld en de scheuren heeft opgevuld met glas.

Ook aan de binnenkant van dit, voor burgers niet zomaar toegankelijke, gebouw is hij tekeer gegaan. Zo is er een onafgebroken passage die je van straatniveau tot het dak brengt, afwisselend gebruik makend van hellingen en trappen. Aan deze levensader zitten alle kantoor en vergaderruimtes. Vanaf deze passage schijnt men een prachtig uitzicht te hebben op de fernsehturm. Zo mooi zelfs dat men dit uitzicht officieel heeft vastgelegd in het kadaster, voor eeuwig.

Al met al niet zo vreemd dat deze elf etages tellende creatie ietsje duurder is uitgevallen dan verwacht. Maar een symbool voor de goede betrekkingen tussen twee landen mag ook wel wat kosten natuurlijk. Men is uitgekomen op 57 miljoen euro en dit is exclusief de Warhols die er hangen. Een ambassadewaardig gebouw is het geprezen resultaat.

Tekst: Jorgen Trommelen

0 Responses to “Het gescheurde schaalmodel van Koolhaas”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: