Eurosonic Noorderslag: Dag 03

Eurosonic Noorderslag, het grootste showcasefestival van Europa, is nu ruim drie dagen en nachten bezig en hoewel ‘het gewone leven’ ondertussen gewoon doorgaat, heeft inmiddels toch ook de groenteboer op de Vismarkt wel door dat het een bijzondere week is in Grunn. Er hangen grote fotoposters van artiesten aan de gevels op prominente locaties en het enorme podium op de Grote Markt verraadt ook het een en ander. De hele stad is overspoeld door muzikanten, managers, en andere mooie en/of machtige mensen. Stofwolk is natuurlijk ook van de partij en houdt je op de hoogte van alle spannende avonturen in het Koude Hoge Noorden.

Na de uitputtingsslag van gisteren kozen we op dag 3 voor een meer ontspannen tactiek. We zouden ‘t wel zien. We hadden ons huiswerk gedaan en een groot deel van het programma opgezocht op het wereldwijde web. Gewapend met deze kennis, maar zonder uitgedacht plan trokken we de binnenstad in voor een laatste avond Eurosonic (morgen is Noorderslag in de Oosterpoort). Na iedere ronde besloten we; ‘Gaan we naar een ons onbekende band en hopen we dat het tof is, of gaan we naar een ons bekende act waarvan we verzekerd zijn dat we het tof vinden’. Vandaag werd het een mix van beide.

We begonnen onze avond met Balthazar, eigenlijk vooral vanwege de crush van één van onze partners in crime op Jinte Deprez, de donkerharige gitarist/zanger. Voor het eerst gezien in 2009 op Vlaamse Reuzen, Hollandse Leeuwen in de 013, is deze Belgische band na twee zeer intensieve en voorspoedige jaren zeker geen groentje meer. En dat is duidelijk hoorbaar. De muzikanten zijn feilloos op elkaar ingespeeld en produceren een zeer krachtige samenklank waarin ook gelet is op detail. Hun positionering op het podium heeft daarnaast een sterke werking; door tijdens de gezamenlijke zangstukken met z’n vieren op een rij naast elkaar te gaan staan (alleen de drummer zit verder naar achter), ogen ze als ware strijders die hun lot komen verdedigen. Ook in de studio van 3FM maken een geweldige indruk:

Toen we onze weg vervolgden naar de Beurs stond ons een verrassing te wachten. Blijkbaar hadden we ons huiswerk nog niet grondig genoeg in ons hoofd gestampt, want The Uniques waren geenszins de door ons verwachte Afro-Amerikanen met rytmische reggae. The Uniques zijn wel drie Slowaakse kerels die übervrolijke indie-electro maken. De bizarre blijheid van de zanger sloeg al snel op ons over en dus bleven we geamuseerd staan kijken.

Een giechel en een dansje later gingen we op weg naar Ginga. Helaas kon dit niet erg boeien. Zo lastig als het is om te bepalen in welk genre deze muziek thuishoort, zo moeilijk is het in dit geval ook om de vinger op de wond te leggen. We hebben ook positieve reacties over dit concert gehoord, dus laten we het houden op ‘een kwestie van smaak’.

Ieder jaar wordt Eurosonic/Noorderslag weer verder uitgebreid. Zo was er dit jaar voor het eerst ‘Eurosonic Air’, een groot openluchtpodium op de Grote Markt waar je ook zonder polsbandje van muziek kunt genieten. Hoewel de mainstream programmering op dit podium voor de ‘alternatieve muziekliefhebber’ niet bijster interessant is, konden we de lekkere beats van Kraak&Smaak niet weerstaan. Even alles losschudden en je vrienden die geen ticket hebben jaloers maken met verhalen over alle toffe dingen die je gezien hebt.

Om vervolgens weer gauw je programma te vervolgen. Stofwolk ging naar Junip. En dat was de beste keuze van de dag. De zanger van Junip, José Gonzalez ken je wellicht van zijn solowerk. Junip is een stevigere variant op Gonzalez’ solo-act en dat kunnen wij waarderen. Junip gebruikt naast akoestische gitaar, drums, basgitaar en keyboards onder andere ook percussie (djembé) en saxofoon. De muziek blijft lekker loom, warm en melancholisch, maar heeft de nodige pit om te blijven boeien. De nummers hebben een fijne flow en worden prachtig opgebouwd. Daarnaast was de setting van dit concert ontzettend mooi. Junip was precies op zijn plek in het Grand Theatre met haar houten vloer en gehavende bakstenen binnenmuren. De voornamelijk warme kleuren lampen verlichtte het geheel prachtig. Kortom, een heel goed concert, misschien wel een plek in de top 3 waard.

De tijd om lijstjes te maken met ‘de beste acts op Eurosonic/Noorderslag 2011’ is echter nog niet aangebroken. Want Eurosonic is na vandaag dan wel afgelopen, maar we zijn nog lang niet uitgeluisterd. Morgen, dag 4, Neerlands nieuwste op Noorderslag in de Oosterpoort.

Eurosonic Dag 01
Eurosonic Dag 02
Eurosonic Dag 04 (Noorderslag)

Tekst: Ella Stoffers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers

Populaire berichten


%d bloggers liken dit: