Eurosonic Noorderslag 2011

Via via vernam Stofwolk dat naast onze vaste correspondent in Groningen ook Timo Pisart  (@TimoPisart) dit jaar Eurosonic Noorderslag met een bezoek zou vereren. Aangezien de beste man oud-hoofdredacteur is van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen schrijft en in zijn vrije uurtjes in een indiefolkbandje speelt (waarover binnenkort meer), waren wij benieuwd wat hij de beste bands van het festival vond. Wars van hiërarchie tipt hij hieronder in chronologische volgorde 7 bands die je in 2011 moet gaan checken.

Rue Royale (GB)
Klef, zeker, maar zelden weet een tweekoppige band zo’n vol én transparant geluid neer te zetten met spannende melodieën. Brookln Dekker (op gitaar en met basdrum aan zijn voet) en zijn echtgenote Ruth (op toetsen, klokkenspel, en percussie, vaak tegelijkertijd) zingen beiden loepzuiver, maar het blijft klef. Voor liefhebbers van Damien Rice.
3 maart presenteert Rue Royale ze hun tweede langspeler in Vera (Groningen), 6 maart spelen ze in Hedon (Zwolle) en 18 maart in 013

Eklin (NL)
Wie kent het Friese Bonne Aparte nog? Of Adept ? Uit de as van deze bands – die beiden dezelfde leden kenden – is Eklin herrezen. Minder noisy en fel dan zijn voorgangers, maar net zo intens en pretentieus. De dromerige ijle zanglijnen worden nog altijd omlijst door nachtmerriegeluidslandschappen, maar zijn al meer in liedjes gegoten dan op Incubate een half jaar terug, en dat is goed om te horen.
28 januari met Glasser in Merleyn (Nijmegen), 30 januari met Glasser in Rotown (Rotterdam)

James Blake (GB)
Geloof de hype rondom James Blake: de schuwe Britse jongen zingt enorm soulful, het liefst door een vocoder en begeleid door een gitarist en drummer achter een elektronische kit, die vooral samples aansturen. In de falsetstem van Blake schuilt wat van Bon Iver, zijn prachtige pianoliedjes giet hij echter niet in folk maar in minimalistische dubstep. In het rumoerige Simplon kwam het geheel amper tot zijn recht, op de zomerfestivals waar hij ongetwijfeld zal spelen vast een stuk beter.
In ieder geval 4 maart op 5 Days Off (Amsterdam), later ongetwijfeld op verscheidene festivals

Knalpot (NL)
Ontspoord conservatoriumduo (drums en gitaar, en heel veel effecten) dat besloot géén typische conservatieve jazz te maken, maar onnavolgbare highbrow breakbeats. Wie wil dansen weet ongetwijfeld niet wat met Knalpot aan te moeten, wie ervoor open staat zal perplex staan van de bizarre elektronische geluiden en te gekke instrumentale composities van Knalpot.
Een Europese tour van Knalpot wordt binnenkort bekendgemaakt

Lola Kite en Moss (NL)
‘Twee van de leukste bands van Nederland lieten met instore optredens in Plato nogmaals zien dat het speelplezier bij hen er altijd van afspat. Het retro-electropopgitaarbandje Lola Kite – met ongetwijfeld een glansjaar voor de boeg – speelde een uitgeklede set waar de charme uitging van de foutjes, met veel gegrijns tot gevolg. De indiepopgitaarband Moss – met een glansjaar achter de rug – toont zich al net zo speels. Door louter verzoekjes te spelen is de sfeer ongedwongen, en wanneer iemand in steenkolenengels roept om Sjemitry toveren de heren hun hit Chemistry zo om: fantastisch meerstemmig zingen ze I like the symmety’. Fenomenale acts, en vooral heel erg leuk.
Moss speelt 9 april in Hoorn en 10 april in Amen, Lola Kite doet samen met The Secret Love Parade onder andere Merleyn (29 januari) en Paradiso (3 februari) aan

Shaking Godspeed (NL)
Ontspoorde psychedelische rock ’n roll met gierende gitaarsolo’s en orgels ga ik het niet noemen, want persoonlijk zou ik afhaken na dergelijke termen. Feit blijft dat Shaking Godspeed een van de gaafste Nederlandse livebands is om te zien, één brok energie met verrassende songs – wat in de gemiddelde rock ’n roll naar mijn mening nogal mist. Dat frontman Wout Kemkens niet altijd even zuiver zong mocht de pret niet drukken, zijn fenomenale gitaarspel kwam zo alleen maar beter tot zijn recht in het dampende hol dat Café De Walrus heet. Persoonlijke favorieten: single Godspeed en de ‘ballad’ Don’t Have Time.
Shaking Godspeed speelt met ‘Sound of The Rock ’n Roll Underground’ onder andere 21 januari in Hedon, 11 februari in 013 (Tilburg) en 18 februari in de Groene Engel (Oss)

Tekst: Timo Pisart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: