Eurosonic Noorderslag Dag 04

Dat was ‘m dan. Eurosonic Noorderslag 2011, het grootste showcasefestival van Europa, is voorbij. Een kleine week lang was Groningen het walhalla op muziekgebied. Het gebeurde hier en nergens anders. Alle artiesten, programmeurs, managers, journalisten en andere gelukkigen die een kaartje hadden weten te bemachtigen, gaan brak, stinkend en uitgeput terug naar waar ze vandaan kwamen. Met een koffer vol visitekaartjes in de ene hand en een rugzak vol nieuwe ideeën, plannen en inspiratie in de andere hand. Ook deze blogger keert terug naar haar kamer waar de vloer bezaaid is met kleren, blokkenschema’s en andere rommel, omdat er al een week niet is opgeruimd. Back to reality, het vooruitzicht op nog twee weken isolatie in de UB is geen pretje. Gelukkig kunnen we die gedachte nog heel even blokkeren, want er moet namelijk eerst nog een laatste verslag geschreven worden.

Noorderslag op dag 4 was in één woord: on-ge-lo-fe-loos. Dat Noorderslag tof zou zijn, oké. Maar dat Noorderslag ZO tof zou zijn?! Dat hadden we niet verwacht. Van de twaalf acts die Stofwolk bezocht, waren er twaalf steengoed. En het mooie is; dat komt dus allemaal van eigen bodem! Wat nou hippe buitenlandse bandjes?! Onze eigen grond is vruchtbaarder dan ooit.

Omdat de één niet onder deed voor de ander, en omdat dit tenslotte het laatste deel is van deze serie blogs over Eurosonic Noorderslag 2011, bespreken we niet één, niet twee, maar wel dertien acts die afgelopen avond/nacht de Oosterpoort in Groningen compleet op z’n kop gezet hebben. Onthoud deze namen, want je zult er komend jaar veel van gaan horen.

Chef’ Special – De combinatie van hiphop met rock, funk en reggae smaakt altijd lekker, maar deze band weet het wel heel goed te kruiden. Lekkere flow, lekkere gitaarsolo’s, lekkere frontman, deze maaltijd is een goed begin van de dag.

Skip & Die – Aangezien dit de enige ons onbekende bandnaam was op dit tijdstip – en zowel Noorderslag als Stofwolk toch in eerste instantie gaan over nieuwe muziek – besloten we Skip & Die eens te gaan ontdekken. En we hadden dit niet willen missen. Ver weggestopt in de kelder treffen wij een dj, een drummer, een gitarist/percussionist en een zéér heftige zangeres. Ineens spotten wij een persoonlijke bekende; drummer Gino Bombrini, en een algemene bekende; dj Jori Collignon (C-Mon & Kypski). Officieel blijkt Skip & Die een duo-project te zijn van Collignon en de Zuid-Afrikaanse zangeres Catarina Aimée Dahms. Ze maken een mix van electro en rap met Afrikaanse ritmes en doet dat met volle overtuiging. De eerste vijf minuten zijn we totaal verbijsterd over deze ontdekking, maar wanneer we langzaam gewend raken aan de grove, seksuele performance van ‘Cata Pirata’ kunnen we alleen nog maar lachend meedansen.

Lucky Fonz & De Felle Kleuren – Van een extreem ruige naar een redelijk onschuldige act; Lucky Fonz en band (slechts bestaande uit een bassist en een drummer) zijn minstens zo’n genot voor het oor. En het oog, want naast het schrijven van leuke teksten, kan Fonz ook erg vermakelijk performen. Wat een hyperactieve vrolijkheid, wat een droge humor, na een concert van deze act voel je je blijer dan ooit.

Boef en de Gelogeerde Aap – Toch verruilen we op tijd de 3FM-zaal opnieuw voor de basement. Want daar staan ‘tsjikke, tsjikke, Boef en de Aap’ te rappen en te dubsteppen als een malle. Deze Stofwolk-reporter kent de heren persoonlijk al wat langer dan vandaag en weet dus wat te verwachten. Namelijk: extreem slimme en creatieve teksten die niet zouden misstaan als dichtbundel in de betere boekhandel; pompende baslijnen en duistere drumbeats; en een uitstraling waar je U tegen zegt. Thomas zwiert met zijn hand alsof hij de gedichten die hij er zo gemakkelijk uitspuugt, in de lucht opschrijft, terwijl Tom (ja, zo heten ze beiden echt) hem verbaal en muzikaal ondersteunt. Boef en de Gelogeerde Aap beschrijven zichzelf in hun nummer ‘Wij zijn’ geheel terecht als ‘innovatief, nieuwe lichting, omheiningloos, aan de beurt’. Stofwolk geeft overigens 2 vrijkaarten weg voor het optreden van de mannen in 013 op vrijdag 21 januari (presentatie nieuwe cd): hier.

Jungle By Night – Bands met extreem jonge bandleden die muziek maken die je niet direct bij hun leeftijd zou verwachten. Na de psychedelica van De Wolff is er nu de Afrikaanse jazz van Jungle By Night. Deze 9-koppige band haalt zijn invloeden uit Nigeriaanse afrobeat en Ethiopische jazz en vertaalt dit naar een swingende eigen sound. Ze ogen nog wat ongemakkelijk op het podium, maar dat komt wellicht door de zenuwen. Je staat tenslotte niet iedere dag als vijftienjarige op een metershoog podium op Noorderslag.

Lola Kite – Deze driekoppige band brengt zeer dansbare synth-pop-indie-electro met drie synthesizers, drie gitaren, drie samplers en een citar. Soms hard, soms zacht, maar altijd energiek. Een originele toevoeging aan de liveshow is hun regelmatig doorwisselende positie op het podium.

Kensington – Met trots kan Stofwolk zeggen de band Kensington al ruim twee jaar geleden ontdekt te hebben. Sterker nog, ze speelden op 17 maart 2009 op Dance Without Pants Party editie 4, een memorabele avond georganiseerd door enkele van onze redacteuren. Inmiddels is Kensington uitgegroeid van ‘band to watch, because they might get far’ tot ‘band to watch, because they will get far’. Althans, als het aan ons ligt. Het optreden van deze mannen was ontzettend sterk. De band speelde superstrak, de zang was loepzuiver en de songs zitten compositorisch goed in elkaar. De mannen leggen heel hun ziel en zaligheid in hun indierock-britpop en de positieve energie knalt ervan af. Hoogtepuntje.

Palmbomen – Palmbomen is de eenmansact van Kai Hugo. Het is te omschrijven als elektronische indie met dromerige, psychedelische zanglijnen. Het is dansbaar en berustend tegelijk. Hugo staat te midden van zijn synthesizers, met om hem heen gebouwd een muur van tl-buizen. Hij draait aan knopjes, drukt wat toetsen in en grijpt af en toe naar de microfoon om uit te halen met lange, hoge tonen. Tof.

The Tunes – The Tunes maken, zoals de naam al aangeeft, vrolijke ‘deuntjes’ in het genre ‘folk&roll’. Ze gebruiken onder andere ‘authentieke’ instrumenten als de contrabas en de accordeon. De ons welbekende drummer (dat krijg je als je een muziekopleiding hebt gevolgd) krijgt volop ruimte om hier en daar de boel wat aan te kleden met rammeltjes op van alles en nog wat. Deze jongens toveren een lach op je gezicht, zorgen ervoor dat je niet stil kunt blijven staan en maken van de accordeon een hip instrument. Dus laten we ze dat ene nummer over Jezus (“maar we zien niet evangelisch!”) dan maar vergeven.

Baskerville – Met gevaar voor eigen leven begaf Stofwolk zich naar de show van Baskerville. Dit producersduo is live aangevuld met drums en basgitaar en combineert electro en techno met funk, rock en metal. Gooi deze ingrediënten bij elkaar en je kunt je voorstellen dat het een wilde rit wordt. De hele zaal ging compleet uit z’n dak, inclusief deze reporter. Vet hard!

Memphis Maniacs – Dan is het programma bijna afgelopen en gaan we op weg naar ons naar het laatste concert van Eurosonic Noorderslag 2011. Niet wetend wat wij zullen aantreffen, begeven we ons naar de 3FM-zaal, om eerlijk te zijn vooral met het idee om even lekker te gaan zitten op de zachte stoelen op het balkon en onze arme voetjes wat rust te geven. Wanneer de gordijnen opengaan, lachen we ons kapot. Er staan vijf mannen in leren adidaspakken op het podium, met snorren á la Jesse Hughes en achterover gekamde gelkuiven. De verbazing is nog groter als we snappen dat de sample in de intro niet slechts als intro dient, maar dat de hele set één grote mash-up is van andere bands. Van Bon Jovi tot Daft Punk tot Queens of the Stone Age, alle meezingers komen voorbij. Het ultieme feestje voor dronken popmuziekliefhebbers. Na tien minuten houden wij het voor gezien en lopen we richting foyer. Daar pikken we voor de tweede keer deze week nog even tien minuten Krach mee. Gewoon, omdat het kan. En dan, wanneer ook zij het slotakkoord hebben laten uitklinken, is het toch echt tijd om naar huis te gaan, deze blog te schrijven en bij ochtendlicht eindelijk in bed te kruipen. Volgend jaar weer.

Dag 01
Dag 02
Dag 03

Tekst: Ella Stoffers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
© Molkenboer
Achter de/het schermen is Stofwolk druk bezig met een vernieuwde lay-out en een flinke uitbreiding van de redactie. Grande opening: 1 februari!

Laatste tweets

Klik hier om dagelijks de laatste artikelen van Stofwolk in je mailbox te ontvangen.

Doe mee met 8 andere volgers


%d bloggers liken dit: